Történet

Őrmezei Közösségi Ház
2023.03.27 16:23

Őrmező és az ŐKH bemutatása

   

Őrmező sajátságos helynek számít, mint egy kisváros a fővárosban, Budapest többi részéhez viszonyítva – jobban ismerik egymást, jobban figyelnek egymásra az emberek. Őrmező egy zártabb közeg.

Ezt a zártabb világot nyitotta meg és hozta sokkal közelebb Budapest többi részéhez a 4-es metró, amely az elmúlt évek beruházásai közül talán a legnagyobb hatást gyakorolta az őrmezői lakosok életére.

  

Az intézmény az őrmezei lakótelep Kelenfölddel határos szegletében található, amely immár könnyedén megközelíthető a 4-es metró őrmezei végállomásának köszönhetően.

   

Az Őrmezei Közösségi Ház a KözPont Újbudai Kulturális Nonprofit Kft telephelye. A hét 6 napján – hétfőtől péntekig 9.00 – 21.00 óráig, hétvégén a rendezvények függvényében tart nyitva.

Őrmező közösségi háza a szabadidő hasznos eltöltésének számtalan lehetőségét kínálja, legyen az rekreáció, oktatást-nevelést kiegészítő tevékenység vagy szórakozás.

  

A ház a kerület első közösségi házaként épült 1979-ben.

  

Az épület rendelkezik egy 110 nm-es nagyteremmel, öltözőkkel, ruhatárral, a földszinten 3 iroda, klubszoba, foglalkoztató terem, a Társalgó Galéria és Kávézó található, valamint egy információs helyiség és a Kréher Péter terem, amely elsődlegesen kiállító tér, de 10-15 fős tanfolyamok, foglalkozások tartására is alkalmas.

   

A programok a klasszikus közművelődési tevékenységi paletta szerint sokszínűek, hiszen

megtalálhatóak itt gyermek- és ifjúsági előadások (ovis színházi sorozat, családi matiné, ifjúsági beavató koncertek, rendhagyó irodalomóra) valamint tánc- és mozgáskurzusok gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt, felnőtt rekreációs-kondicionáló tanfolyamok, önszerveződő közösségek. Emellett színházi, irodalmi, könnyű- és komolyzenei programok, pódiumbeszélgetések, hagyományokat ápoló rendezvények, nosztalgia táncestek, illetve táncház és kiállítások várják az érdeklődőket.

    

A ház büszkesége a több mint 70 éve alapított Vadrózsák Néptáncegyüttes, mely két csoporttal működik a felnőtt mellett a Cavinton senior néptánc csoporttal, akik a mai napig heti 2 alkalommal tartják próbáikat és fellépéseikkel országszerte viszik jó hírét Őrmezőnek.

  

A legrégebbi múltú művészeti tanfolyam Bélavári Anna balettiskolája, ahol a klasszikus balett alapjai mellett a musicalek világát is megismerik a gyerekek, megszeretik a zenét, a mozgást, valamint a kitartáshoz és küzdeni tudáshoz is kapnak mintát.

  

A programkínálatban új vonulatként leghangsúlyosabban a lakótelepre beköltöző kisgyermekes családok megszólítását célozzák meg a kifejezetten kisgyermekes családi-, ill. babás-mamás programokkal kétheti rendszerességű Anya-kapocs beszélgető kör is működik, valamint babaholmi börze megszervezésére is van igény évente kétszer.

  

A közösségi házhoz fűződik 3 kiemelt esemény:

  1. A legnagyobb érdeklődést kiváltó - több mint két évtizede rendszeresen megrendezésre kerülő - Őrmező Ünnepe, mely a Költők parkjában egész napos sokszínű szabadtéri nagyrendezvény színpadi produkciókkal, változatos játékprogramokkal, főzőversennyel, kirakodóvásárral.
  2. Őrmezei Piknik május harmadik szombatján délután az óvodás és kisiskolás gyerekeket és szüleiket szólítja meg bábszínházzal vagy gyermekkoncertekkel, számos játékos aktivitással, mint a Családi Tízpróba ügyességi játéksorozat, a közkedvelt ugrálóvár, kézműves foglalkozások, arcfestés.
  3. Újbudai Versmaraton, a Magyar Költészet Napja alkalmából egész napos rendezvény a Költők parkjában koszorúzással, egyéni és csoportos verselőadókkal, szabadtéri gyermek és ifjúsági rajzkiállítással.

   

Kiállítások

Az Őrmezei Közösségi Ház állandó kiállítóhelyként is működik. Két kiállításra alkalmas tér lett ilyen funkcióra kialakítva.

  

Kréher Péter Terem

A Kréher Péterről elnevezett kiállítótér elsődleges célja a kerületben élő, alkotó, működő amatőr, autodidakta, vagy 60+ képzési keretek között munkálkodó alkotók egyéni és csoportos bemutatása. 2020 óta ismeretterjesztő jellegű vándorkiállításokat (pl. Saxlehner András munkásságát és a keserűvíz forrásokat bemutató kiállítás, Bélyegmúzeum Balaton témájú kiállítási anyaga, a Móra kiadó utazó kiállításai) és tárgyalkotó művészek kiállításait is befogadja.  

A kerületen túlról is érkeznek kiállítók. A Kréher Péter terem havi 1 alkalommal ad otthont - a tér adottságaihoz igazodva - főképp sík dimenziójú művészeti ágaknak, figyelembe véve, hogy e terem többfunkciójú helyiségként is szolgál.

  

Társalgó Galéria és Kávézó

A 2018-ban megnyílt Társalgó Galéria és Kávézó kiállítótérként és vendéglátó egységként is funkcionál. A Kávézó Galéria méreténél fogva kisebb méretű és összeállítású kiállítási anyagoknak tud helyet adni havi váltásban, fotókból és kisebb grafikákból, festményekből minitárlatokon ad ízelítőt az alkotók munkásságából.

   

Online sorozatunk

A pandémia első hulláma kezdetén elindított Ismerős Extra online beszélgetős sorozatban hónapról hónapra Őrmezőhöz köthető érdekes személyiségekkel beszélgetnek a ház szakmai munkatársai, melyeket a FB-oldalunkon lehet követni.

Az Ismerős Extra 2020 szeptembere óta állandó online programelem az élő programok mellett. A meghívottak között voltak például: Kinyó Ferenczi Tamás dokumentumfilm-rendező, Bélavári Anna balettmesternő, Köllő Miklós rendező, a Tarka Színpad művészeti vezetője, Dorogi Gábor háziorvos, Gerő Eszter, a Sütizz Cukrászda alapítója stb.

  

Az Őrmezei Közösségi Ház jövőjét hosszútávon, Őrmező meghatározó és elismert intézményeként, olyan nyitott szemléletű házként képzeli el, mely a helyi közösségépítés bázisa, ahol kulturális és közösségi programokkal széles igényeket tud kiszolgálni, adott helyzetekben falainak határait is átlépve.

© KözPont Újbudai Kulturális Nonprofit Kft., 2023 | Minden jog fenntartva.